Crezi că știi totul despre infecțiile vaginale?

6 mai 2022


Poate suna surprinzător, dar, conform studiilor Idelyn, două treimi din femeile din Europa Centrală și de Est s-au confruntat cu infecții vaginale cel puțin o dată în viață. În Statele Unite, procentul este și mai ridicat – 75 la sută. Ce este mai șocant este faptul că cele mai multe dintre persoanele afectate nu au nicio idee despre cauze și despre cum să le evite. Cu ajutorul expertului nostru ginecolog vom încerca să clarificăm câteva concepții greșite despre infecțiile vaginale.

Secrețiile vaginale sunt un simptom al unei infecții?

Nu neapărat. Multe femei cred că scurgerile vaginale sunt cel mai adesea un simptom de infecție, dar acest lucru nu este adevărat. În mod normal, vaginul unei femei produce o scurgere care poate varia în cantitate și consistență în timpul ciclului menstrual. Deci, dacă aveți așa ceva, nu intrați în panică. Ar trebui să suspectați o infecție numai dacă culoarea, consistența și mirosul scurgerilor se schimbă sau dacă există mâncărime sau iritare.

Îmi cunosc corpul și știu ce este în neregulă cu el

Greșit, deoarece simptomele de infecții cu candida și bacterii sunt foarte asemănătoare. Acest lucru face diagnosticul dificil. Există ginecologi cu experiență care vor fi capabili să vă spună care este cauza problemelor chiar și fără un test prealabil. Chiar și ei însă vor face un test Papanicolau si-l vor trimite la laborator pentru a fi 100% siguri.

Deci, dacă chiar vreți să fiți sigure cu privire la cauzele care stau la baza simptomelor neplăcute, întotdeauna mergeți la medic. Ginecologul trebuie să preleve material pentru un test Papanicolau și să-l trimită la laborator. Aceasta este singura modalitate prin care se poate ști cu certitudine care este cauza care stă la baza neplăcerilor voastre. Deși candidoza provoacă mai mult mâncărime, să nu credeți că, doar pentru că aveți aceleași simptome, știți care este problema.

Dușurile vaginale ajută?

Este o concepție greșită comună că dușurile vaginale ajută la prevenirea infecțiilor. Majoritatea medicilor de la Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie nu recomandă această practică. Totuși, conform datelor lor, 20-40 la sută dintre femeile americane fac dușuri vaginale regulat.

Într-un vagin sănătos, bacteriile bune și rele sunt în echilibru și se menține un pH natural. Dușurile vaginale pot perturba acest echilibru natural și aciditatea naturală din vaginul sănătos. Schimbarea poate provoca înmulțirea ciupercii candida, care este deja prezentă în mediul vaginal uman. Astfel, în loc de a le preveni, dușurile pot ajuta de fapt la dezvoltarea infecțiilor cu candida. Perturbarea echilibrului poate provoca și înmulțirea bacteriilor rele și implicit activarea unor infecții bacteriene. În concluzie, mai ales în timpul unei infecții bacteriene, dușurile nu sunt recomandate, pentru că pot împinge bacteriile rele în sus, în uter, provocând infecții.

Este suficient să folosesc săpun pentru igiena intimă?

Din păcate, acest lucru nu este adevărat. Femeile care folosesc geluri de duș si săpun pentru vaginul lor se expun unui risc mai mare de a face candidoză și infecții bacteriene. În mod normal, corpul tău găzduiește bacterii bune și rele care ajuta la menținerea echilibrului pH-ului în zona intimă. Dar produsele parfumate, de exemplu săpunul și gelul de duș, pot schimba cu ușurință aciditatea naturală a vaginului si crea condiții pentru candidoză și infecții bacteriene.

Nou: Folosește Beliema Effect timp de zece zile și vei scăpa de infecția vaginală.

Femeile ar trebui să utilizeze produse dedicate de igienă intimă pentru a îngriji aceste părți speciale ale sexului feminin. Dacă te confrunți cu infecții intime asigură-te că săpunul intim are o formulă adecvată și oferă protecție specială, nu numai din punct de vedere igienic. Vrei să te documentezi în acest sens? Apelează la farmacistul nostru pentru sfaturi!

Pot lua infecția vaginală în timpul actului sexual?

Poate cel mai important lucru de știut despre infecțiile bacteriene și cu candida este că acestea sunt foarte rar transmise prin contact sexual. Candidoza nu e de obicei transmisă prin contact sexual și nici nu e considerată o boala cu transmitere sexuala. De fapt, aceste infecții sunt normale în viața unei femei. În cazuri rare, infecțiile se pot răspândi atunci când un cuplu face sex neprotejat, dar riscul este scăzut. Cu toții avem bacterii în corp, fie că facem sex sau nu, și sunt multe motive pentru care ar putea exista o creștere exagerată de candida, dar sexul nu este unul dintre ele. Pentru informații specifice, citește și răspunsurile experților.

Grija pentru corpul nostru face parte din viața noastră: dușul, spălatul pe dinți, spălatul părului, folosirea unor creme hidratante, aplicarea machiajului fac toate parte din rutina zilnică a unei femei. Dacă mă iubesc pe mine, de ce atunci nu-mi pasă mai mult de vaginul meu?

Știai și că folosirea unei toalete publice prost îngrijite sau o baie în piscină pot cauza infecții vaginale? Un gel special Beliema Expert de la Idelyn te ajută însă să previi atât infecțiile bacteriene, cât și pe cele cauzate de ciuperci.

Sursa: Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor