Rezultate căutării
Cum știi dacă faci sex ca în Evul Mediu

Cum știi dacă faci sex ca în Evul Mediu

Dacă investești ceva timp și documentare încercând să vezi cum se petreceau lucrurile pe vremuri constați două chestii – că s-au schimbat multe și că, uneori, nu prea. Dacă la telefonie mobilă stăm bine (pe vremuri vorbeau într-o scorbură și credeau că mesajul ajunge la destinatar),  concepțiile despre sex se califică, mai degrabă, la „nu prea”.  Carevasăzică, cum știi dacă faci sex cam ca în Evul Mediu?


Să incepem cu atmosfera și te întreb... Cum se petrec lucrurile? Pe întuneric, pe tăcute și cu pătura în cap? Dacă da, atunci probabil că sexul e asociat cu rușinea – față de propria goliciune, de cea a partenerului sau față de actul sexual în sine. Nu degeaba chestiile de dormitor se numesc rușinoase și, tot de aia, lenjeria și pantalonii se ocupă cu acoperitul părților rușinoase. Iată primul semn că degeaba știi să cauți pe Google, sexual vorbind te descurci ca acum sute de ani.  A vedea corpul partenerului și tot ceea ce se petrece în timpul actului sexual  ar trebui să fie (în mod firesc) generator de plăcere. Dacă îți vine să o iei la fugă odată lumina aprinsă, nu e un semn că lumina dăunează libidoului ci că sunt ceva probleme în cuplu.

 

Să trecem la motivație, care în privința sexului înseamnă deseori o luptă surdă între plăcere și vinovăție. În Evul Mediu motivația sexului era scuzabilă doar pentru procreare. Plăcerea era dată dracului. La propriu. Pentru că de regulilecu  privire la sex, se ocupa biserica. Orice demers de dormitor care se lăsa cu vreo umbră de beatitudine era aspru pedepsită, fie pe lumea asta dacă te prindea preotul, fie pe ailaltă dacă scăpai nevăzut (sau neauzit, că deh, plăcerea sexuală vine cu zgomote). Așa că sexul în Evul Mediu se executa nu doar pe întuneric, ci și rapid și pe tăcute. Și lipsit de orice entuziasm care ar fi putut fi interpretat ca plăcere și respectiv infracțiune morală gravă. Ai crede că, între timp, lucrurile au progresat. Oare? Eu am primit în cutia poștală, la un loc cu factura de la lumină și un îndreptar de sex pentru femeia creștină. Aparent, recomandările sunt pe întuneric și cu cămașa de noapte pe tine.  Plus indicații despre cum să descurajezi desfrânatul în afara perioadelor în care accepți supliciul de dragul obținerii unui copil. Dincolo de ironia coabitării poștale cu factura de la Enel, când am văzut ce am primit, m-am uitat cu spaimă în jur să văd dacă nu cumva (după prea mult Startrek) m-am teleportat pe vremea Regelui Arthur, cu Merlin-ul lui cu tot.

Să ajungem la rafinament erotic. În Evul Mediu de asta se ocupa tot Biserica. În care scop a și produs un inventar al pozițiilor, în funcție de nivelul de păcătoșenie conținut. Pe listă erau doar patru poziții, cu (firește) poziția misionarului în frunte. Orice poziție care punea femeia la conducere era aspru pedepsită că doar nu era să lăsăm sexul să ne confuzioneze identitate de sex-rol.  Orice jucării sexuale erau aspru pedepsite. Femeile mai curajoase se descurcau pe șest cu... franzele. Poate de aia ne tratăm toate de capul nostru de Candida, de la drojdia din Evul Mediu. 

Să ajungem și la disfuncțiile sexuale. Impotența era la mare ananghie pentru că, deh, se împotrivea reproducerii mult râvnite. Așa că omul care avea o problemă cu ridicarea catargului se ducea... la preot. Nu am reușit să găsesc vreo informație despre cum se remedia problema, dar aici chiar s-a schimbat ceva și.... nu prea.  Când se ivește vreo problemă cu zona noastră genitală nu mai dăm fuga la biserică ci trecem lucrurile sub tăcere.  Cu rușinea și anatema aferente.  Rămase în urmă, în ciuda Inchiziției de mult apuse.

Cum scapi de Evul Mediu din viața ta sexuală? Te informezi. Nu dai cu bobii, ce-o fi ciupercă sau bacterie? Discuți deschis despre probleme. Nu la biserică. La farmacie. Descrii problema. Primești un tratament. Nu merge? Ei bine, nu te-așteaptă damnarea veșnică, ci doar o vizită la medic.


în sus