Igiena intimă în copilărie: Cum să le vorbești copiilor despre asta?

6 mai 2022


Educația despre igienă începe în copilărie, când cei mici își descoperă corpul, inclusiv părțile ascunse de scutece. Reacțiile părinților la curiozitățile copiilor sunt cruciale. Interdicțiile și dezaprobarea părinților pot genera copiilor sentimente negative legate de propriile corpuri, de la vârste foarte fragede. Ca părinți, trebuie să fiți deschiși la faptul că această curiozitate a copiilor de a-și descoperi corpurile este o parte importantă a dezvoltării lor sănătoase, încă din primii ani de viață. Este responsabilitatea părinților să le dea copiilor răspunsurile potrivite la întrebări, precum și sfaturi pe care să le urmeze.

Perioadele critice: nu ratați oportunitatea de a explica

În timp ce-și învață copiii să folosească olița (în jurul vârstei de 1,5- 2 ani), atitudinea părinților are un rol primordial: aceasta este perioada în care se pune fundația obiceiurilor legate de igiena corporală. De exemplu, copiii învață cel mai mult văzând obiceiurile părinților. E OK să vă urmeze copilul la toaletă, deoarece astfel înțelege funcționalitatea toaletei, dar va și începe să vă imite. Renunță la scutece, încep să folosească olița, folosesc hârtia igienică, fac tot ce este necesar ca să poată începe să folosească toaleta. Este important să nu forțați acest proces; în loc să forțați momentul, explicați-le comportamentul corect și lăudați-i pentru rezultatele pozitive.

Mai târziu, între 2 și 5 ani, copiii încep să fie interesați de diferențele dintre cele două sexe. În această perioadă, ei încep să pună numeroase întrebări care, la prima vedere, le pot părea părinților stânjenitoare, cum ar fi „De ce au băieții penisuri?“ sau „Când va crește și al meu?“. Aceste întrebări sunt de fapt ocazii minunate de a le explica micuților curioși de ce fetițele și băiețeii sunt diferiți, cum și de ce trebuie să aibă grijă de organele genitale. La grădiniță, interesul legat de diferențele dintre sexe se manifestă în jocurile pe care le joacă (ex. De-a mama și de-a tata), deci este momentul de clarificare a acestor aspecte. Mai mult, este important să-i învățați pe copii să fie atenți la cât sunt de curați (să-și spele mâinile, să folosească toaleta etc.) în această perioadă în care devin din ce în ce mai autonomi.

O a treia fază de învățare despre sănătatea zonei genitale este la începutul adolescenței, când copiii sunt interesați de acest lucru. E important să discutați deschis și sincer, fără a le spune povestea despre barza care aduce copiii – maturitatea sexuală se dezvoltă cu câțiva ani mai devreme față de generația noastră, deci vorbiți-le cu deschidere copiilor despre schimbările corporale, despre regulile de igienă care decurg de aici și despre responsabilitatea care vine odată cu începerea vieții sexuale. Poate fi o varianță corectă să le povestiți experiențele voastre din adolescență (prima menstruație, prima iubire).

Este esențial să găsiți tonul și abordarea potrivite fiecărei vârste, să-i învățați pe copii lucruri vorbind pe limba lor, într-o variantă coerentă pentru lumea lor.

Chestiunile private pot deveni cu ușurință tabuuri sau motive de rușine

Reacțiile negative ale părinților la curiozitatea copiilor (ex. Când refuzați să vorbiți despre un anume subiect, îl etichetați automat ca indecent sau rău) îi pot genera copilului stări de disconfort. În timp ce învață cele mai importante reguli, copiii vor vedea că igiena este ceva ce ține de viața de zi cu zi, nu un subiect discutat rar și puțin. Iată câteva subiecte cruciale de discutat cu copiii:

  • Spală-ți mâinile înainte și după ce folosești toaleta.Uneori, copiii își ating organele genitale cu mâinile, chiar și când folosesc hârtia igienică, iar acest lucru poate cauza infecții dacă au mâinile murdare.
  • Fiți mereu atenți la curățenie.Pentru ambele sexe este important să nu se așeze pe toalete în locuri publice, să folosească hârtia igienică așa cum trebuie (fetele trebuie să afle de la vârste foarte mici că trebuie să se șteargă din față în spate).
  • Nu te așeza nicăieri dacă nu porți lenjerie intimă (în locuri de joacă, la plajă).Este recomandat să-i învățați asta pe copiii voștri de la vârste fragede și mai târziu, în timpul conversațiilor profunde de la vârsta adolescenței, le puteți spune care sunt consecințele faptului că nu sunt destul de atenți la asta (infecții de tract urinar, boli cu transmitere sexuală).
  • Nu amâna urinatul.Dacă urina rămâne prea mult timp în vezică, bacteriile se pot înmulți mai ușor. De la bun început, trebuie să învățăm copiii să meargă la toaletă atunci când corpul le dă primele semnale.
  • Folosirea corectă a toaletelor publice.Este important să le explicăm copiilor că toaletele publice nu sunt la fel cu toaletele de acasă. Este nevoie de mai multă atenție și de reguli specifice care trebuie învățate cât mai devreme cu putință.
  • Dietă specială.Îți poți ajuta fiica prin a-i îmbogăți dieta obișnuită cu produse din merișor, cum ar fi siropul Urinal, un supliment nutritiv pentru copii, gustos și ușor de înghițit. Aflați mai multe aici.

Scopul discuțiilor despre obiceiurile de igienă este același și în copilărie, și în adolescență: să-i facem pe copiii noștri să-și asume aceste reguli ca pe ceva firesc, despre care pot vorbi oricând, fără să-și facă griji.

În copilărie, infecțiile de tract urinar pot avea ca simptome febră, slăbiciune fizică, schimbări de culoare sau miros al urinei sau, ocazional, pierderea poftei de mâncare. În cazul copiilor mai mari, pot apărea și dureri abdominale, și usturimi la urinare.

Mergeți la doctor de câte ori copilul dumneavoastră are aceste simptome!

(Sursă: compilație WEBBeteg, M.J., Experți: Judit Lesznyák, medic pediatru, Mrsiktória Máté Áfra, psiholog)