Rezultate căutării
Este cu adevărat sexul principalul factor de risc?

Este cu adevărat sexul principalul factor de risc?


Infecțiile urinare recurente

Ți se întâmplă des să simți mâncărimi, arsuri sau dureri când urinezi? Mergi des la toaletă? Infecțiile urinare recurente îți pot face neplăcută viața de zi cu zi și îți pot afecta viața sexuală într-un mod negativ. Până la urmă, cine ar dori să facă sex în timp ce suferă de astfel de simptome?

Infecțiile urinare sunt cel mai adesea numite răceli, sau cistite de lună de miere. Fiecare a doua femeie a experimentat infecțiile urinare cel putin o dată în viață, dar de multe ori ele sunt o problemă recurentă. De cele mai multe ori, infecțiile uretrei cauzează disconfort, dar în unele cazuri mai serioase pot fi afectate și ureterele, vezica și chiar rinichii. Cele mai multe cazuri de cistite acute fără complicații sunt cauzate de bacterii.

Cistitele de lună de miere, nu numai după nuntă

Este cert că o viață sexuală activă sau chiar o partidă de sex mai intensă și mai lungă pot crește șansele apariției infecțiilor urinare. De cele mai multe ori simptomele neplăcute și durerea apar după cele mai reușite partide de sex. Explicația vine din faptul că în timpul partidelor de sex intense pot apărea mici răni în mucoasa vaginului.

 

 

De ce sunt femeile atât de ușor afectate?

Șansele de a face o infecție urinară sunt de 10 ori mai mari pentru femei decât pentru bărbați. Unul dintre principalele motive este că uretra femeilor este mai scurtă decât a bărbaților și este localizată lângă anus. În consecință, bacteriile care cauzează infecții pot urca pe tractul urinar, mai ales în timpul contactului sexual. Alți factori care le fac pe femei mai predispuse la infecții urinare sunt pietrele de vezică sau prolapsul uterin.

Remedii pentru un tract urinar sănătos

Înainte să-ți anulezi următoarea întâlnire, trebuie să facem clar că nu trebuie să eviți sexul pentru a sta departe de infecții urinare. Dar este recomandat să fii precaut pentru a le preveni. Respectarea următoarelor obicieiuri sănătoase poate ajuta la diminuarea problemelor urinare.

  • Păstrează curate zona pubiană și cea genitală. Spală-te înainte de sex și urinează după, căci urina spală bacteriile din uretră, înainte ca acestea să urce pe uretră.
  • Hidratarea este crucială, așa că bea cât de multe lichide poți, adică cel puțin 2- 3 litri de apă zilnic, în funcție de greutatea ta.
  • Consumă frecvent alimente fermentate, cum ar fi chefir, iaurt sau varză murată. Aceste alimente ajută la menținerea echilibrului florei vaginale, făcând mai greu altor bacterii să trăiască aproape de uretră.
  • Fă mai degrabă dușuri decât băi. Evită căzile și jacuzzi-urile, căci bacteriile migrează mai ușor din zona anusului către uretră în timp ce stai mai mult timp în apă caldă.
  • Urinează de câte ori simți nevoia, nu aștepta prea mult. A rezista nevoii de a merge la toaletă poate favoriza dezvoltarea bacteriilor în vezica urinară. Evacuează aceste bacterii făcând pipi des.
  • Când mergi la toaletă, șterge-te din față către spate, ca să nu lași germenii din anus să ajungă în uretră.
  • Evită să folosești deodorante feminine, care pot irita uretra și zona genitală.

în sus