Rezultate căutării
Sunetul jetului de urină - tabu cultural?

Sunetul jetului de urină - tabu cultural?

De ce te irită când cineva aude sunetul jetului tău de urină?


Sunt încă șocată: am fost într-o excursie și pentru 3 din 5 colege era foarte greu sau imposibil să meargă la toaleta publică. Tuturor le era teamă că le va auzi cineva. Una dintre ele chiar nu s-a dus deloc la toaletă din cauza asta. Dar totuși, asta nu este ceva la fel de firesc precum dormitul, băutul apei sau mâncatul?

Am fost foarte uimită să aflu că și printre prietenele mele apropiate erau două cărora li se par foarte jenante sunetele urinatului. Ele nu sunt jenate doar în toalete publice. Le rușinează ideea de a face acest lucru lângă partener sau membrii familiei. Când vin la mine în vizită mă roagă uneori să cânt ceva sau să dau muzica tare cât timp ele folosesc toaleta.

La lucru, ele evită să meargă la toaletă ca nu cumva vreun coleg, sau, Doamne ferește, șeful, să audă zgomotul urinatului. Unele consideră a fi cea mai neconfortabilă experiență aceasta a golitului vezicii de față cu altcineva. Chiar și în spatele ușilor închise! Am discutat tema asta cu prietenele mele cele mai bune, Ioana și Elena, într-o ieșire de fete în oraș. Recunosc că replicile lor m-au surprins.

”Când trebuie să mă duc la toaletă la birou, la cinematograf sau la mall, îmi fac treaba doar dacă nimeni nu așteaptă la ușă. Dacă intră cineva, mă opresc instantaneu și aștept până pleacă din toaletă sau plec eu rapid.”

”Nu sunt confortabilă cu asta nici în fața partenerului meu” îmi spune Ioana în vârstă de 33 de ani. ”Când este el acasă, pur și simplu stau pe toaletă minute în șir și nu mă pot ușura imediat. Trebuie să dau drumul să curgă apa și abia după aceea reușesc.”

 

 

Credeți sau nu, și Marilyn Monroe, cel mai mare sex simbol al lumii, se jena să facă pipi de față cu alți oameni. Arthur Miller, marea ei dragoste, a dus-o să i-o prezinte mamei lui, iar actrița a trebuit să meargă la toaletă. A urcat la etaj și a dat drumul apei de la robinet pentru ca viitoarea ei soacră să nu o audă făcând pipi.

Mulți oameni apelează la diverse trucuri pentru a nu-i lăsa pe ceilalți să audă când folosesc toaleta. Spre exemplu foșnesc foile revistelor și ziarelor. Sau mai rău: unii nu beau deloc lichide la birou ca să preîntâmpine nevoia. Timizii japonezi au dezvoltat cutume culturale specifice pentru folosirea toaletelor publice. În toaletele fancy există chiar echipamente care acoperă zgomotele biologice. Nu e uluitor?

Am întrebat-o despre asta pe prietena mea Andreea, medic, care mi-a dat o viziune mai largă asupra temei. Teama și starea de iritare în cazurile astea vin din experiențe problematice de la vârsta preșcolară sau a adolescenței. Majoritatea oamenilor nu-și amintesc momentele concrete care le-au generat aceste frustrări sau disconfortul. Uneori menționează că nu pot discuta chestiunile intime cu familia și că mersul la toaletă este considerat tabu în familiile lor. Unele chiar spun că în cazuri asemănătoare colegii de școală făceau glume pe seama lor.

Fiecare amânare a mersului la toaletă afectează vezica. Nu este recomandat nici să te oprești din urinat când cineva intră în baie.

Și pe tine te afectează aceste tipuri de probleme? Dacă da, încearcă să le rezolvi. Pentru urinat este nevoie ca anumiți mușchi să se relaxeze. Anxietatea și contractarea mușchilor afectează aparatul urinar și pot împiedica micțiunea.

Un sfat: încearcă tehnici de relaxare: închide ochii și respiră adânc și încet.

Încearcă să vizualizezi și să auzi ploaia sau un izvor de apă curgătoare sau sunetul cascadei Niagara. Odată ce ți-ai descoperit formula perfectă de relaxare, anxietatea îți va scădea și, mai devreme sau mai târziu, nu te va mai irita faptul că cineva te aude când faci pipi. Deschide-ți mintea și relaxează-te, astfel și vezica ta se va relaxa mai ușor. Nu lăsa un astfel de inconvenient să-ți pună în pericol obiceiurile de sănătate. Lasă-ți rușinea în fața ușii de la baie, apoi închide ușa după tine.


în sus