Rezultate căutării
Infecția urinară la femeie

Infecția urinară la femeie

Infecția urinară deţine locul al doilea ca frecvenţă în topul infecţiilor din organism. Femeile sunt în special predispuse la infectii urinare, din cauza lungimii scurte a uretrei. Una din cinci femei dezvoltă o infecție urinară în cursul vieţii. Majoritatea infectiilor urinare survin la femei sănătoase, active sexual, sunt limitate la tractul urinar inferior (uretra și vezica urinară), nu recidivează şi răspund bine la tratamentul antibiotic. Simptomele principale sunt legate de micţiune (urinat): micţiunile sunt frecvente, dureroase (disurie), imperioase şi, în cazuri severe, urina este amestecată cu sânge (hematurie).


Cauzele infecțiilor urinare

În mod normal, urina este sterilă, fără bacterii, virusuri sau ciuperci (fungi). Infecţia urinară apare atunci când microorganisme, de regulă bacterii din tractul digestiv (intestin), populează orificiul de deschidere la exterior al uretrei şi încep să se înmulţească. Majoritatea infecţiilor sunt cauzate de un singur tip de bacterie, numită Escherichia coli (E. coli), care rezidă în mod normal în colon.

Obiceiurile sexuale şi igiena sexuală precară reprezintă factori importanți care predispun la infecții urinare.

Simptomele infecțiilor urinare

Nu toate infectiile urinare sunt simptomatice, dar majoritatea femeilor prezintă unele simptome:

 • imperiozitatea de a urina;
 • senzaţie de durere şi arsură în regiunea vezicii urinare şi/sau uretrei, în timpul micţiunii;
 • senzaţie de oboseală;
 • durere pelvină între micţiuni;
 • la urinat se elimină o cantitate mică de urină;
 • aspectul tulbure al urinii, uneori roşiatic (dacă se elimină sânge).

În mod normal, infecţia urinară nu este însoţită de febră dacă este localizată la nivelul uretrei sau vezicii urinare. Apariţia febrei poate indica ascensiunea infecţiei la rinichi, şi ea este însoţită şi de durere lombară, greaţă sau vărsături.

 

 

Diagnosticul unei infecții urinare

O infecție urinară se diagnostichează printr-un examen al urinii pentru puroi sau bacterii. Acest test se numeşte urocultură şi se colectează într-un recipient steril, din prima urină de dimineaţă, mai precis din jetul mijlociu al acesteia. Proba se trimite la laborator pentru analiză.

Tratamentul infecțiilor urinare

Infecțiile urinare se tratează de regulă cu antibiotice. Tipul antibioticului şi durata tratamentului depind de antecedentele personale şi de rezultatul testelor de urină. Conform antibiogramei, se alege cel mai eficient antibiotic.

Suplimentar tratamentului cu antibiotice se recomandă medicamente pentru diminuarea durerii (analgetice). De asemenea, se poate folosi o pernă caldă electrică. Se recomandă ingestia de cantităţi mari de apă, pentru a epura tractul urinar de bacterii. În timpul tratamentului este bine să se evite cafeaua, alcoolul şi mâncărurile condimentate, precum şi fumatul.

Sfaturi pentru prevenirea infecţiilor urinare

Medicii recomandă câteva măsuri suplimentare care pot evita apariţia unei infecţii urinare:

 • ingestia zilnică a unor mari cantităţi de apă (1,5-2 litri), suc de coacăze sau suplimente alimentare pe bază de merișor;
 • evitarea abţinerii timp îndelungat de a urina; urinaţi când simţiţi nevoia;
 • ştergerea la toaletă din faţă în spate, pentru a evita contaminarea regiunii genitale cu bacterii din regiunea anusului;
 • sunt de preferat duşurile şi nu băile în cadă;
 • toaleta regiunii genitale înaintea contactului sexual şi golirea vezicii urinare după contactul sexual;
 • evitarea utilizării în regiunea genitală, de produse intime feminine sau geluri de duş – acestea pot irita uretra.

în sus