Câteva cuvinte despre vaginism

Tot mai mulți oameni se plâng de vaginism, mai ales acum că noțiunea - incapacitatea de a avea un raport sexual - este relativ bine cunoscută. Dar ce este în spatele lui? Expertul Idelyn oferă un rezumat al problemei.

Experții obișnuiau să creadă că motivul din spatele vaginismului era o nepotrivire anatomică – poate un vagin prea strâmt, sau un penis ce s-a dovedit a fi prea mare. Astfel, principala terapie este dilatarea, cu ajutorul unor dispozitive de diferite mărimi. Aceste instrumente sunt destul de similare cu dildo-urile sau vibratoarele găsite în sexshop-urile moderne.

Vaginismul are legătură cu incapacitatea de a obține o penetrare. Etanșeitatea este cauzata de contracții involuntare ale mușchilor pelvieni din jurul vaginului. Femeile cu un caz grav de vaginism nu pot nici măcar să fie examinate de un medic ginecolog, pentru medicul nu poate introduce nici măcar un deget. Cele mai multe femei experimentează dureri severe, chiar înainte de încercarea propriu-zisă de penetrare mai adâncă.

Care sunt cauzele vaginismului?

  1. O experiență sexuală negativă din copilărie (de exemplu, un pervers care și-a arătat bijuteriile, sau un bărbat adult care a încercat să se apropie mult decât era cazul).
  2. Copiii s-au jucat un joc care a implicat încercarea de a insera un obiect in vagin.
  3. Un tânăr sau un bărbat adult a hărțuit fata (copiii de 6-8-10 ani sunt capabili să violeze o fată chiar și fără ejaculare!)
  4. Persoana are o personalitate infantilă.
  5. Se teme de durere, în general.
  6. Se teme în special de durere legată de organele genitale (a văzut sau a auzit un act sexual ca și copil, probabil la părinți, a auzit o poveste despre naștere dureroasă sau sex dureros) - copii percep sexul ca pe un act agresiv.
  7. Cineva a încercat să o violeze, sau chiar a reușit, și, probabil, vaginul a fost rănit în acest proces. (Aceste lucruri se pot întâmpla chiar și cu un partener de care persoana e îndrăgostită)
  8. Poate fi somatizarea a unui blocaj mental brusc în cazul femeilor mature. Acesta este asociat cu o emoție negativă

Cele mai multe dintre aceste femei au nevoie de îngrijire emoțională, în primul rând, și atunci când ea poate lua lucrurile mai ușor, următorul pas este să se obișnuiască cu introducerea unui deget, sau cu o examinare de către un medic - nu cu diverse instrumente de la început, ci cu ajutorul degetului partenerului, cu masaje ușoare, delicate. Este nevoie de multă răbdare, iar unii parteneri au tendința de a se plictisi și de a se lăsa păgubași. In multe cazuri, pacientele caută ajutor profesional atunci când doresc un copil, și abia atunci expertul află despre incapacitatea lor de a avea contact sexual. Există chiar și cazuri de căsătorii fără contact sexual.

În ansamblu, o femeie care se confruntă cu aceste probleme nu are o relație bună cu vaginul ei. Cu toate acestea, un alt motiv pentru care este important să accepte și să aibă grijă de vagin, este pentru a fi în măsură să ducă o viață sănătoasă din punct de vedere sexual.

Vaginismul este o condiție pe care multe femei nu o recunosc din prea multă rușine. Citește articolul nostru legat de problema vaginismului.

Care sunt experiențele blogger-ului nostru care a trecut prin chinul vaginismului? Citește povestea ei.

Este important lucru de știut și că infecțiile vaginale sunt foarte rar transmise prin contact sexual. Chiar dacă pare neobișnuit, aceste tipuri de infecții sunt normale în viața unei femei. Crezi că știi totul despre infecțiile vaginale?

Pentru informații specifice citește și răspunsurile experților.

Conversații intime

De ce mimează femeile orgasmul?

O să încep cu scena, probabil deja cunoscută, din filmul Când Harry o întâlnește pe Sally. Nu mă pot abține, este absolut irezistibilă. Majoritatea femeilor au mimat orgasmul la un moment dat al existenței lor, spune Sally. Da, dar niciodată cu mine, spune Harry, sigur de el. După care urmează „demonstrația” magnifică a lui Sally. Nu știu dacă scenaristul s-a documentat, dar cert este că afirmația lui Sally este adevărată. Țineți-vă bine, stimați domni – studiile spun că 67% dintre femei fac asta. Și dacă aveți tendința să protestați, asta e doar pentru că Harry avea și el dreptate – deși majoritatea cred că mimatul orgasmului e o realitate, doar 20% dintre bărbați cred că asta s-a petrecut cu partenerele lor. Și (evident doar cei care admit asta) mai recunosc și că dovada că partenerele lor ar face acest lucru, i-ar stresa maxim. Ceea ce confirmă științific zicala conform căreia femeile mimează orgasmul pentru că ele cred că bărbaților le pasă. În altă ordine de idei, doamnelor, surpriză – 28% dintre bărbați se ocupă și ei, ocazional, cu mimatul.


Ce ai în dormitor – un iubit rafinat sau un Tarzan derutat?

Una dintre cele mai întâlnite preconcepții despre sex este aceea că “sex face toată lumea”. Poate că nu ar fi o preconcepție dacă ar implica doar că îl facem și nu ar presupune că acțiunea în sine garantează satisfacția. Pentru că l-om face mulți, dar nu toți știm ce facem și nu toți facem o treabă de calitate (respectiv satisfăcătoare pentru ambele părți). De ce? Păi în primul rând pentru că nu vorbim despre asta. Ne sfiim să discutăm despre orice problemă legată de sex sau de organele sexuale. Prezervativele se cer pe șest și se ascund sub cumpărături. Automedicația te scutește să îți descrii problemele la farmacie. Și da, aici iar o să vă spun că foarte mulți dintre noi se tratează “după ureche”, pentru că asta scutește de rușinea pronunțării unor cuvinte precum secreție vaginală sau mâncărimi inghinale. Dacă poți să rezolvi treaba doar cu pronunțarea unui nume de medicament, ce contează că nu folosește la nimic. În fine, să revin la temă...


La ce folosește să ai o relație bună cu vaginul tău

Nu știu voi cum ați fost crescute, dar la mine acasă nu se pronunța cuvântul „vagin”. Când eram mică, mama făcea referire la întreaga zonă în chestiune utilizând apelativul „bună”. Cel mai frecvent apelativul cu pricina se împerechea  cu „rușine”. „Ia mâna de la bună că e rușine”, „ai grijă cum stai, e rușine”, etc. Când am crescut, am început toți să evităm orice referire cu privire la subiect. Așa că eu am crescut cu noțiunea de rușine atașată serios și sănătos de orice referire la sex sau organe sexuale. În adolescență am bântuit prin sexualitate cu confuzie și vinovăție, că, deh, era de rușine.Mă feream să mă ating. Mă feream să mă uit. Mă feream să întreb. Mă feream să apelez la medic. Am aflat mai apoi de la prietene că, în mare majoritate, și ele au fost crescute la fel. Și că și ele aveau o relație discutabilă cu vaginul lor.


Gama Idelyn

Beliema de la Idelyn

Candidoză sau infecție bacteriană? Soluția complexă în tratamentul și prevenția infecțiilor vaginale.

VEZI PRODUSELE

Urinal de la Idelyn

Prima gamă complexă din România
în categoria produselor urologice.

VEZI PRODUSELE