Este cu adevărat sexul principalul factor de risc?

Infecțiile urinare recurente

Ți se întâmplă des să simți mâncărimi, arsuri sau dureri când urinezi? Mergi des la toaletă? Infecțiile urinare recurente îți pot face neplăcută viața de zi cu zi și îți pot afecta viața sexuală într-un mod negativ. Până la urmă, cine ar dori să facă sex în timp ce suferă de astfel de simptome?

Infecțiile urinare sunt cel mai adesea numite răceli, sau cistite de lună de miere. Fiecare a doua femeie a experimentat infecțiile urinare cel putin o dată în viață, dar de multe ori ele sunt o problemă recurentă. De cele mai multe ori, infecțiile uretrei cauzează disconfort, dar în unele cazuri mai serioase pot fi afectate și ureterele, vezica și chiar rinichii. Cele mai multe cazuri de cistite acute fără complicații sunt cauzate de bacterii.

Cistitele de lună de miere, nu numai după nuntă

Este cert că o viață sexuală activă sau chiar o partidă de sex mai intensă și mai lungă pot crește șansele apariției infecțiilor urinare. De cele mai multe ori simptomele neplăcute și durerea apar după cele mai reușite partide de sex. Explicația vine din faptul că în timpul partidelor de sex intense pot apărea mici răni în mucoasa vaginului.

De ce sunt femeile atât de ușor afectate?

Șansele de a face o infecție urinară sunt de 10 ori mai mari pentru femei decât pentru bărbați. Unul dintre principalele motive este că uretra femeilor este mai scurtă decât a bărbaților și este localizată lângă anus. În consecință, bacteriile care cauzează infecții pot urca pe tractul urinar, mai ales în timpul contactului sexual. Alți factori care le fac pe femei mai predispuse la infecții urinare sunt pietrele de vezică sau prolapsul uterin.

Remedii pentru un tract urinar sănătos

Înainte să-ți anulezi următoarea întâlnire, trebuie să facem clar că nu trebuie să eviți sexul pentru a sta departe de infecții urinare. Dar este recomandat să fii precaut pentru a le preveni. Respectarea următoarelor obicieiuri sănătoase poate ajuta la diminuarea problemelor urinare.

  • Păstrează curate zona pubiană și cea genitală. Spală-te înainte de sex și urinează după, căci urina spală bacteriile din uretră, înainte ca acestea să urce pe uretră.
  • Hidratarea este crucială, așa că bea cât de multe lichide poți, adică cel puțin 2- 3 litri de apă zilnic, în funcție de greutatea ta.
  • Consumă frecvent alimente fermentate, cum ar fi chefir, iaurt sau varză murată. Aceste alimente ajută la menținerea echilibrului florei vaginale, făcând mai greu altor bacterii să trăiască aproape de uretră.
  • Fă mai degrabă dușuri decât băi. Evită căzile și jacuzzi-urile, căci bacteriile migrează mai ușor din zona anusului către uretră în timp ce stai mai mult timp în apă caldă.
  • Urinează de câte ori simți nevoia, nu aștepta prea mult. A rezista nevoii de a merge la toaletă poate favoriza dezvoltarea bacteriilor în vezica urinară. Evacuează aceste bacterii făcând pipi des.
  • Când mergi la toaletă, șterge-te din față către spate, ca să nu lași germenii din anus să ajungă în uretră.
  • Evită să folosești deodorante feminine, care pot irita uretra și zona genitală.

Articole recomandate

La ce folosește să ai o relație bună cu vaginul tău

Nu știu voi cum ați fost crescute, dar la mine acasă nu se pronunța cuvântul „vagin”. Când eram mică, mama făcea referire la întreaga zonă în chestiune utilizând apelativul „bună”. Cel mai frecvent apelativul cu pricina se împerechea  cu „rușine”. „Ia mâna de la bună că e rușine”, „ai grijă cum stai, e rușine”, etc. Când am crescut, am început toți să evităm orice referire cu privire la subiect. Așa că eu am crescut cu noțiunea de rușine atașată serios și sănătos de orice referire la sex sau organe sexuale. În adolescență am bântuit prin sexualitate cu confuzie și vinovăție, că, deh, era de rușine.Mă feream să mă ating. Mă feream să mă uit. Mă feream să întreb. Mă feream să apelez la medic. Am aflat mai apoi de la prietene că, în mare majoritate, și ele au fost crescute la fel. Și că și ele aveau o relație discutabilă cu vaginul lor.


Chiar te îmbolnăvești dacă te așezi pe gresie?

Toamna și iarna pot face viețile femeilor foarte amare. Când vremea șe răcește și devine umedă, problemele de tract urinar apar și reapar foarte ușor. Persoanele mai sensibile la frig pot suferi mai des de simptome neplăcute cum ar fi nevoia de a urina mai des, sângerări, usturimi, urină tulbure sau urât mirositoare și chiar dureri în zona de jos a abdomenului. Cu puțină grijă și atenție cele mai multe dintre aceste probleme pot fi prevenite.


Gama Idelyn

Beliema de la Idelyn

Candidoză sau infecție bacteriană? Soluția complexă în tratamentul și prevenția infecțiilor vaginale.

VEZI PRODUSELE

Urinal de la Idelyn

Prima gamă complexă din România
în categoria produselor urologice.

VEZI PRODUSELE