Infecția urinară la femeie

Infecția urinară deţine locul al doilea ca frecvenţă în topul infecţiilor din organism. Femeile sunt în special predispuse la infectii urinare, din cauza lungimii scurte a uretrei. Una din cinci femei dezvoltă o infecție urinară în cursul vieţii. Majoritatea infectiilor urinare survin la femei sănătoase, active sexual, sunt limitate la tractul urinar inferior (uretra și vezica urinară), nu recidivează şi răspund bine la tratamentul antibiotic. Simptomele principale sunt legate de micţiune (urinat): micţiunile sunt frecvente, dureroase (disurie), imperioase şi, în cazuri severe, urina este amestecată cu sânge (hematurie).

Cauzele infecțiilor urinare

În mod normal, urina este sterilă, fără bacterii, virusuri sau ciuperci (fungi). Infecţia urinară apare atunci când microorganisme, de regulă bacterii din tractul digestiv (intestin), populează orificiul de deschidere la exterior al uretrei şi încep să se înmulţească. Majoritatea infecţiilor sunt cauzate de un singur tip de bacterie, numită Escherichia coli (E. coli), care rezidă în mod normal în colon.

Obiceiurile sexuale şi igiena sexuală precară reprezintă factori importanți care predispun la infecții urinare.

Simptomele infecțiilor urinare

Nu toate infectiile urinare sunt simptomatice, dar majoritatea femeilor prezintă unele simptome:

 • imperiozitatea de a urina;
 • senzaţie de durere şi arsură în regiunea vezicii urinare şi/sau uretrei, în timpul micţiunii;
 • senzaţie de oboseală;
 • durere pelvină între micţiuni;
 • la urinat se elimină o cantitate mică de urină;
 • aspectul tulbure al urinii, uneori roşiatic (dacă se elimină sânge).

În mod normal, infecţia urinară nu este însoţită de febră dacă este localizată la nivelul uretrei sau vezicii urinare. Apariţia febrei poate indica ascensiunea infecţiei la rinichi, şi ea este însoţită şi de durere lombară, greaţă sau vărsături.

Diagnosticul unei infecții urinare

O infecție urinară se diagnostichează printr-un examen al urinii pentru puroi sau bacterii. Acest test se numeşte urocultură şi se colectează într-un recipient steril, din prima urină de dimineaţă, mai precis din jetul mijlociu al acesteia. Proba se trimite la laborator pentru analiză.

Tratamentul infecțiilor urinare

Infecțiile urinare se tratează de regulă cu antibiotice. Tipul antibioticului şi durata tratamentului depind de antecedentele personale şi de rezultatul testelor de urină. Conform antibiogramei, se alege cel mai eficient antibiotic.

Suplimentar tratamentului cu antibiotice se recomandă medicamente pentru diminuarea durerii (analgetice). De asemenea, se poate folosi o pernă caldă electrică. Se recomandă ingestia de cantităţi mari de apă, pentru a epura tractul urinar de bacterii. În timpul tratamentului este bine să se evite cafeaua, alcoolul şi mâncărurile condimentate, precum şi fumatul.

Sfaturi pentru prevenirea infecţiilor urinare

Medicii recomandă câteva măsuri suplimentare care pot evita apariţia unei infecţii urinare:

 • ingestia zilnică a unor mari cantităţi de apă (1,5-2 litri), suc de coacăze sau suplimente alimentare pe bază de merișor;
 • evitarea abţinerii timp îndelungat de a urina; urinaţi când simţiţi nevoia;
 • ştergerea la toaletă din faţă în spate, pentru a evita contaminarea regiunii genitale cu bacterii din regiunea anusului;
 • sunt de preferat duşurile şi nu băile în cadă;
 • toaleta regiunii genitale înaintea contactului sexual şi golirea vezicii urinare după contactul sexual;
 • evitarea utilizării în regiunea genitală, de produse intime feminine sau geluri de duş – acestea pot irita uretra.

Articole recomandate

De ce mimează femeile orgasmul?

O să încep cu scena, probabil deja cunoscută, din filmul Când Harry o întâlnește pe Sally. Nu mă pot abține, este absolut irezistibilă. Majoritatea femeilor au mimat orgasmul la un moment dat al existenței lor, spune Sally. Da, dar niciodată cu mine, spune Harry, sigur de el. După care urmează „demonstrația” magnifică a lui Sally. Nu știu dacă scenaristul s-a documentat, dar cert este că afirmația lui Sally este adevărată. Țineți-vă bine, stimați domni – studiile spun că 67% dintre femei fac asta. Și dacă aveți tendința să protestați, asta e doar pentru că Harry avea și el dreptate – deși majoritatea cred că mimatul orgasmului e o realitate, doar 20% dintre bărbați cred că asta s-a petrecut cu partenerele lor. Și (evident doar cei care admit asta) mai recunosc și că dovada că partenerele lor ar face acest lucru, i-ar stresa maxim. Ceea ce confirmă științific zicala conform căreia femeile mimează orgasmul pentru că ele cred că bărbaților le pasă. În altă ordine de idei, doamnelor, surpriză – 28% dintre bărbați se ocupă și ei, ocazional, cu mimatul.


Fără remedii ad-hoc în problemele vaginale!

M-am trezit în acea dimineață cu un sentiment bun până când m-am dus la toaletă și mi-am dat seama că secreţia mea era gălbuie și urât mirositoare. Minunat, am o infecție vaginală! Am scris prietenelor mele și, în câteva minute, sfaturile mi-au umplut căsuţa de inbox. De la introducerea unui usturoi legat de o bucată de ață dentară în vagin până la o cremă făcută în casă dintr-un amestec de iaurt natural și oțet cu care să mă clătesc în interiorul vaginului, se pare că toată lumea avea o rețetă miraculoasă de recomandat. Abia în momentul în care aveam usturoiul într-o mână și ața dentară în cealaltă, mi-am dat seama cât de proastă este ideea. Le-am aruncat în coșul de gunoi și mi-am promis că nu voi încerca niciodată să-mi îndes mâncare în interiorul vaginului.


Gama Idelyn

Beliema de la Idelyn

Candidoză sau infecție bacteriană? Soluția complexă în tratamentul și prevenția infecțiilor vaginale.

VEZI PRODUSELE

Urinal de la Idelyn

Prima gamă complexă din România
în categoria produselor urologice.

VEZI PRODUSELE