La ce folosește să ai o relație bună cu vaginul tău

Nu știu voi cum ați fost crescute, dar la mine acasă nu se pronunța cuvântul „vagin”. Când eram mică, mama făcea referire la întreaga zonă în chestiune utilizând apelativul „bună”. Cel mai frecvent apelativul cu pricina se împerechea  cu „rușine”. „Ia mâna de la bună că e rușine”, „ai grijă cum stai, e rușine”, etc. Când am crescut, am început toți să evităm orice referire cu privire la subiect. Așa că eu am crescut cu noțiunea de rușine atașată serios și sănătos de orice referire la sex sau organe sexuale. În adolescență am bântuit prin sexualitate cu confuzie și vinovăție, că, deh, era de rușine.Mă feream să mă ating. Mă feream să mă uit. Mă feream să întreb. Mă feream să apelez la medic. Am aflat mai apoi de la prietene că, în mare majoritate, și ele au fost crescute la fel. Și că și ele aveau o relație discutabilă cu vaginul lor.

Să mă explic... Și pentru asta, am nevoie mai întâi să definesc ce înțeleg eu printr-o relație bună. Cu oricine, nu doar cu organele tale (fie ele sexuale sau ba).

În primul rând, eu cred că pentru o relație de calitate e nevoie de cunoaștere. Ai nevoie să înțelegi cum anume funcționează omul, lucrul, organul din fața ta. Ce nevoi are? Ce probleme are? Și vă întreb: câte dintre noi știm cum funcționează vaginul? Când e sănătos? Ce e firesc și ce e nefiresc?

În al doilea rând, e nevoie de respect, de atenție și de grijă. Asta presupune să nu treci în coada listei de priorități semnele unor probleme, să apelezi la medic, dacă este cazul, și să te asiguri că are parte de tratamentul cel mai bun. Nu din cel după ureche. Sau după prietene. Și să iei în calcul părerile autorizate, nelăsând să ajungă la tine toate „vorbele din popor”.

La ce folosește să ai o relație bună cu vaginul tău? De pildă, dacă înțelegi cum funcționează ai mai mari șanse să binevoiască să contribuie la o sexualitate mulțumitoare, și poate nu o să mai fie nevoie să mimezi orgasme. Sau poți avea o șansă să înțelegi că atunci când doare, trimite un mesaj. Sau să înțelegi că nu el e responsabil pentru nepriceperile partenerului de pat în materie de preludiu, din care se lasă cu uscăciuni nedorite și usturimi implicite.

Dacă ai o relație bună, atunci știi să faci diferența între secrețiile firești și cele par să nu fie o veste bună. Te informezi. Discuți deschis. Nu cu vecina de la trei. Cu farmacista. Și dacă problema persistă, te duci la doctor. Pentru că dacă ai o relație firească cu vaginul tău îți asumi disconfortul de a discuta despre probleme lui și nu optezi pentru varianta ușoară în care te tratezi după ureche sau (și mai grav) nu faci nimic. Și da, 60% dintre noi ne tratăm singure și nu ne folosește la nimic. Pentru că preferăm să presupunem și să nu întrebăm. Dacă ai să întrebi, vei ști, de pildă, că în peste 50% dintre cazuri inculpatul nu e o ciupercă, ci o bacterie.

Dacă ai o relație bună, atunci nu accepți sexul neprotejat decât cu un partener stabil și de încredere, care are la rândul său o bună relație cu propriile organe genitale. Și nu lași orice țugulan nepriceput (oricât de drag ți-ar fi el) să își dea cu părerea despre vaginul tău, despre dimensiuni, aspect, sau orice altceva. Nu de alta, dar tu și vaginul tău aveți o relație de o viață – despre partenerul de relație nu e chiar așa de sigur că poți afirma la fel.

Nu în ultimul rând, o relație bună te va ajuta să rupi legătura dintre sex și rușine. Ceea ce (conform studiilor) ajută la o conduită preventivă responsabilă (adică nu îți mai este jenă să mergi la ginecolog atunci când e cazul), contribuie la o sexualitate mai liber exprimată, și (deci) mai mulțumitoare și mai asumată.

Pentru toate cele de mai sus, mie personal mi se pare că merită să te întrebi mai întâi dacă ai o relație bună cu vaginul tău și, indiferent de răspuns, să purcezi la îmbunătățirea ei. Niciodată nu e prea târziu să vă cunoașteți mai bine. 

Miruna Stănculescu, psihoterapeut

Articole recomandate

Bine ați venit în clubul posesoarelor de vagin neinformate

Vaginul meu a fost cu mine din ziua în care m-am născut, totuși nu îl cunosc atât de bine pe cât ar trebui. Oricât de stupid ar putea suna acest lucru trebuie să admitem: adânc în interiorul vostru şi voi simțiţi la fel. Dacă v-ați întrebat vreodată dacă "punctul G" este acelaşi cu clitorisul sau dacă v-ați simțit nedumerite uitându-vă la vagin cu ajutorul unei oglinzi (dacă ați făcut vreodată asta), atunci bine aţi venit in “Clubul posesoarelor de vagin neinformate”. Miliarde de femei din întreaga lume nu pot spune cu adevărat dacă mirosul secreţiei vaginale este normal sau nu. Sună amuzant, însă este ceva serios.


Chiar te îmbolnăvești dacă te așezi pe gresie?

Toamna și iarna pot face viețile femeilor foarte amare. Când vremea șe răcește și devine umedă, problemele de tract urinar apar și reapar foarte ușor. Persoanele mai sensibile la frig pot suferi mai des de simptome neplăcute cum ar fi nevoia de a urina mai des, sângerări, usturimi, urină tulbure sau urât mirositoare și chiar dureri în zona de jos a abdomenului. Cu puțină grijă și atenție cele mai multe dintre aceste probleme pot fi prevenite.


Gama Idelyn

Beliema de la Idelyn

Candidoză sau infecție bacteriană? Soluția complexă în tratamentul și prevenția infecțiilor vaginale.

VEZI PRODUSELE

Urinal de la Idelyn

Prima gamă complexă din România
în categoria produselor urologice.

VEZI PRODUSELE