La ce folosește să ai o relație bună cu vaginul tău

Nu știu voi cum ați fost crescute, dar la mine acasă nu se pronunța cuvântul „vagin”. Când eram mică, mama făcea referire la întreaga zonă în chestiune utilizând apelativul „bună”. Cel mai frecvent apelativul cu pricina se împerechea  cu „rușine”. „Ia mâna de la bună că e rușine”, „ai grijă cum stai, e rușine”, etc. Când am crescut, am început toți să evităm orice referire cu privire la subiect. Așa că eu am crescut cu noțiunea de rușine atașată serios și sănătos de orice referire la sex sau organe sexuale. În adolescență am bântuit prin sexualitate cu confuzie și vinovăție, că, deh, era de rușine.Mă feream să mă ating. Mă feream să mă uit. Mă feream să întreb. Mă feream să apelez la medic. Am aflat mai apoi de la prietene că, în mare majoritate, și ele au fost crescute la fel. Și că și ele aveau o relație discutabilă cu vaginul lor.

Să mă explic... Și pentru asta, am nevoie mai întâi să definesc ce înțeleg eu printr-o relație bună. Cu oricine, nu doar cu organele tale (fie ele sexuale sau ba).

În primul rând, eu cred că pentru o relație de calitate e nevoie de cunoaștere. Ai nevoie să înțelegi cum anume funcționează omul, lucrul, organul din fața ta. Ce nevoi are? Ce probleme are? Și vă întreb: câte dintre noi știm cum funcționează vaginul? Când e sănătos? Ce e firesc și ce e nefiresc?

În al doilea rând, e nevoie de respect, de atenție și de grijă. Asta presupune să nu treci în coada listei de priorități semnele unor probleme, să apelezi la medic, dacă este cazul, și să te asiguri că are parte de tratamentul cel mai bun. Nu din cel după ureche. Sau după prietene. Și să iei în calcul părerile autorizate, nelăsând să ajungă la tine toate „vorbele din popor”.

La ce folosește să ai o relație bună cu vaginul tău? De pildă, dacă înțelegi cum funcționează ai mai mari șanse să binevoiască să contribuie la o sexualitate mulțumitoare, și poate nu o să mai fie nevoie să mimezi orgasme. Sau poți avea o șansă să înțelegi că atunci când doare, trimite un mesaj. Sau să înțelegi că nu el e responsabil pentru nepriceperile partenerului de pat în materie de preludiu, din care se lasă cu uscăciuni nedorite și usturimi implicite.

Dacă ai o relație bună, atunci știi să faci diferența între secrețiile firești și cele par să nu fie o veste bună. Te informezi. Discuți deschis. Nu cu vecina de la trei. Cu farmacista. Și dacă problema persistă, te duci la doctor. Pentru că dacă ai o relație firească cu vaginul tău îți asumi disconfortul de a discuta despre probleme lui și nu optezi pentru varianta ușoară în care te tratezi după ureche sau (și mai grav) nu faci nimic. Și da, 60% dintre noi ne tratăm singure și nu ne folosește la nimic. Pentru că preferăm să presupunem și să nu întrebăm. Dacă ai să întrebi, vei ști, de pildă, că în peste 50% dintre cazuri inculpatul nu e o ciupercă, ci o bacterie.

Dacă ai o relație bună, atunci nu accepți sexul neprotejat decât cu un partener stabil și de încredere, care are la rândul său o bună relație cu propriile organe genitale. Și nu lași orice țugulan nepriceput (oricât de drag ți-ar fi el) să își dea cu părerea despre vaginul tău, despre dimensiuni, aspect, sau orice altceva. Nu de alta, dar tu și vaginul tău aveți o relație de o viață – despre partenerul de relație nu e chiar așa de sigur că poți afirma la fel.

Nu în ultimul rând, o relație bună te va ajuta să rupi legătura dintre sex și rușine. Ceea ce (conform studiilor) ajută la o conduită preventivă responsabilă (adică nu îți mai este jenă să mergi la ginecolog atunci când e cazul), contribuie la o sexualitate mai liber exprimată, și (deci) mai mulțumitoare și mai asumată.

Pentru toate cele de mai sus, mie personal mi se pare că merită să te întrebi mai întâi dacă ai o relație bună cu vaginul tău și, indiferent de răspuns, să purcezi la îmbunătățirea ei. Niciodată nu e prea târziu să vă cunoașteți mai bine. 

Miruna Stănculescu, psihoterapeut

Conversații intime

Ce ai în dormitor – un iubit rafinat sau un Tarzan derutat?

Una dintre cele mai întâlnite preconcepții despre sex este aceea că “sex face toată lumea”. Poate că nu ar fi o preconcepție dacă ar implica doar că îl facem și nu ar presupune că acțiunea în sine garantează satisfacția. Pentru că l-om face mulți, dar nu toți știm ce facem și nu toți facem o treabă de calitate (respectiv satisfăcătoare pentru ambele părți). De ce? Păi în primul rând pentru că nu vorbim despre asta. Ne sfiim să discutăm despre orice problemă legată de sex sau de organele sexuale. Prezervativele se cer pe șest și se ascund sub cumpărături. Automedicația te scutește să îți descrii problemele la farmacie. Și da, aici iar o să vă spun că foarte mulți dintre noi se tratează “după ureche”, pentru că asta scutește de rușinea pronunțării unor cuvinte precum secreție vaginală sau mâncărimi inghinale. Dacă poți să rezolvi treaba doar cu pronunțarea unui nume de medicament, ce contează că nu folosește la nimic. În fine, să revin la temă...


De ce mimează femeile orgasmul?

O să încep cu scena, probabil deja cunoscută, din filmul Când Harry o întâlnește pe Sally. Nu mă pot abține, este absolut irezistibilă. Majoritatea femeilor au mimat orgasmul la un moment dat al existenței lor, spune Sally. Da, dar niciodată cu mine, spune Harry, sigur de el. După care urmează „demonstrația” magnifică a lui Sally. Nu știu dacă scenaristul s-a documentat, dar cert este că afirmația lui Sally este adevărată. Țineți-vă bine, stimați domni – studiile spun că 67% dintre femei fac asta. Și dacă aveți tendința să protestați, asta e doar pentru că Harry avea și el dreptate – deși majoritatea cred că mimatul orgasmului e o realitate, doar 20% dintre bărbați cred că asta s-a petrecut cu partenerele lor. Și (evident doar cei care admit asta) mai recunosc și că dovada că partenerele lor ar face acest lucru, i-ar stresa maxim. Ceea ce confirmă științific zicala conform căreia femeile mimează orgasmul pentru că ele cred că bărbaților le pasă. În altă ordine de idei, doamnelor, surpriză – 28% dintre bărbați se ocupă și ei, ocazional, cu mimatul.


Nu trebuie doar să tratezi infecțiile vaginale, ci să o faci ca la carte!

Știai că nu doar candidoza, dar în mai bine de 50% din cazuri bacteriile sunt cele care cauzează infecțiile vaginale? Ești sigură că știi care dintre ele e vinovată de simptomele tale? Trebuie să fim sincere: fără o examinare ginecologică, n-ai cum să știi dacă infecția vaginală este cauzată de candidoză sau bacterii. Medicul László Pétervári, ginecolog, îți explică de ce e foarte important un diagnostic potrivit și cum poți scăpa de simptome.


Gama Idelyn

Beliema de la Idelyn

Candidoză sau infecție bacteriană? Soluția complexă în tratamentul și prevenția infecțiilor vaginale.

VEZI PRODUSELE

Urinal de la Idelyn

Prima gamă complexă din România
în categoria produselor urologice.

VEZI PRODUSELE