Nu știe bunica mai bine?

Superstiții despre frig transmise din generație în generație

”Nu sta prea mult pe o bancă rece pentru că te vei duce la baie din 5 în 5 minute mâine, sau, Doamne ferește, rămâi stearpă!” Îi aud și astăzi bunicii replicile precaute pe care mi le-a repetat de când eram mică. Și mama încerca să mă protejeze înainte de fiecare tabără spunându-mi: ”Nu înota în apă rece și după fiecare baie scoate-ți întotdeauna costumul de baie, ca să nu răcești.” Chiar și astăzi îmi mai spune: ”NU mai merge desculță pe gresie”. În ciuda intențiilor lor bune, sfaturile lor precaute nu sunt complet corecte sau adevărate.

Îmi amintesc foarte bine că bunica îmi dădea cadou de ziua mea, în octombrie, șosete groase, ciorapi lungi, colanți sau o pereche de papuci călduroși. De fapt, ea încerca să mă protejeze de o posibilă infecție urinară. ”Îmbracă-te cum trebuie și, mai ales, poartă ciorapi groși ca să nu răcești”, adăuga. Mulți ar zâmbi la auzul replicilor ăstora astăzi. Astăzi trebuie să admit că au dreptate. În timpurile în care au trăit ei, fără beneficiile Internetului, bunica mea nu avea de unde să știe că infecțiile de tract sau de vezică urinară sunt doar parțial cauzate de frig. Mai mult, bacteriile sunt principala cauză pentru care apar astfel de neplăceri.

Percepții greșite pe care le transmitem din generație în generație:

  1. Nu te așeza pe ceva rece!
  2. Nu înota în apă rece!
  3. Poartă șosete groase!
  4. Nu merge desculță pe gresie!
  5. Nu sta cu mijlocul dezgolit!

Poate că deja ați auzit sfaturile de mai sus. Astăzi, în secolul 21, noi femeile știm că principala cauză sunt bacteriile. Și știm și că noi, femeile, avem un risc mai mare decât bărbații de a face infecții urinare. Din simplul motiv că suntem alcătuiți diferit.

Este indiscutabil că strămoșii noștri aveau niște simțuri mai ascuțite și o înțelepciune deosebită în a-și alege plantele potrivite din imensa varietate oferită de natură. Ei știau că trebuie băută multă apă pentru ca vezica urinară și uretra să se curețe. Mama mea, împărtășind informații primite de la mama ei, m-a sfătuit și să fac băi cu mușețel. Toamna și iarna, plantele-minune ca urzicile, coada șoricelului și splinuța se găseau mereu la noi în cămară sau în bucătărie. Iar eu am tendința de a bea ceai de plante cât mai des și-mi ajut sistemul imunitar cu mai multe vitamine, cum ar fi vitaminele C și D.

Trebuie să recunosc că am curaj să mă așez doar pentru foarte puțin timp pe bănci în lunile reci. Dar nu alerg să-mi scot rapid copiii din locurile de joacă cu nisip. I-am învățat de la vârsta preșcolară cum să-și mențină igiena personală și nu-i bat la cap cu griji și frici despre pericolul răcitului.

Articole recomandate

Igiena intimă. Cum să menții un vagin curat și sănătos

Este esențial să menții un vagin curat și sănătos, atât pentru confortul tău, cât și pentru sănătatea ta fizică. De asemenea, acest aspect este vital pentru sănătatea ta sexuală, pentru a evita contactarea unei infecții urinare sau a unor boli cu transmitere sexuală și a te putea bucura de o viață sexuală agreabilă. Vaginul are un sistem propriu de reglare a pH-ului, asta înseamnă că se autocurăță. Însă sunt câteva lucruri pe care le poți face pentru a facilita această funcție și a nu dezechilibra pH-ul vaginal, care are valori normale cuprinse între 3.8-4.5.


La ce folosește să ai o relație bună cu vaginul tău

Nu știu voi cum ați fost crescute, dar la mine acasă nu se pronunța cuvântul „vagin”. Când eram mică, mama făcea referire la întreaga zonă în chestiune utilizând apelativul „bună”. Cel mai frecvent apelativul cu pricina se împerechea  cu „rușine”. „Ia mâna de la bună că e rușine”, „ai grijă cum stai, e rușine”, etc. Când am crescut, am început toți să evităm orice referire cu privire la subiect. Așa că eu am crescut cu noțiunea de rușine atașată serios și sănătos de orice referire la sex sau organe sexuale. În adolescență am bântuit prin sexualitate cu confuzie și vinovăție, că, deh, era de rușine.Mă feream să mă ating. Mă feream să mă uit. Mă feream să întreb. Mă feream să apelez la medic. Am aflat mai apoi de la prietene că, în mare majoritate, și ele au fost crescute la fel. Și că și ele aveau o relație discutabilă cu vaginul lor.


Gama Idelyn

Beliema de la Idelyn

Candidoză sau infecție bacteriană? Soluția complexă în tratamentul și prevenția infecțiilor vaginale.

VEZI PRODUSELE

Urinal de la Idelyn

Prima gamă complexă din România
în categoria produselor urologice.

VEZI PRODUSELE