Nu știe bunica mai bine?

Superstiții despre frig transmise din generație în generație

”Nu sta prea mult pe o bancă rece pentru că te vei duce la baie din 5 în 5 minute mâine, sau, Doamne ferește, rămâi stearpă!” Îi aud și astăzi bunicii replicile precaute pe care mi le-a repetat de când eram mică. Și mama încerca să mă protejeze înainte de fiecare tabără spunându-mi: ”Nu înota în apă rece și după fiecare baie scoate-ți întotdeauna costumul de baie, ca să nu răcești.” Chiar și astăzi îmi mai spune: ”NU mai merge desculță pe gresie”. În ciuda intențiilor lor bune, sfaturile lor precaute nu sunt complet corecte sau adevărate.

Îmi amintesc foarte bine că bunica îmi dădea cadou de ziua mea, în octombrie, șosete groase, ciorapi lungi, colanți sau o pereche de papuci călduroși. De fapt, ea încerca să mă protejeze de o posibilă infecție urinară. ”Îmbracă-te cum trebuie și, mai ales, poartă ciorapi groși ca să nu răcești”, adăuga. Mulți ar zâmbi la auzul replicilor ăstora astăzi. Astăzi trebuie să admit că au dreptate. În timpurile în care au trăit ei, fără beneficiile Internetului, bunica mea nu avea de unde să știe că infecțiile de tract sau de vezică urinară sunt doar parțial cauzate de frig. Mai mult, bacteriile sunt principala cauză pentru care apar astfel de neplăceri.

Percepții greșite pe care le transmitem din generație în generație:

  1. Nu te așeza pe ceva rece!
  2. Nu înota în apă rece!
  3. Poartă șosete groase!
  4. Nu merge desculță pe gresie!
  5. Nu sta cu mijlocul dezgolit!

Poate că deja ați auzit sfaturile de mai sus. Astăzi, în secolul 21, noi femeile știm că principala cauză sunt bacteriile. Și știm și că noi, femeile, avem un risc mai mare decât bărbații de a face infecții urinare. Din simplul motiv că suntem alcătuiți diferit.

Este indiscutabil că strămoșii noștri aveau niște simțuri mai ascuțite și o înțelepciune deosebită în a-și alege plantele potrivite din imensa varietate oferită de natură. Ei știau că trebuie băută multă apă pentru ca vezica urinară și uretra să se curețe. Mama mea, împărtășind informații primite de la mama ei, m-a sfătuit și să fac băi cu mușețel. Toamna și iarna, plantele-minune ca urzicile, coada șoricelului și splinuța se găseau mereu la noi în cămară sau în bucătărie. Iar eu am tendința de a bea ceai de plante cât mai des și-mi ajut sistemul imunitar cu mai multe vitamine, cum ar fi vitaminele C și D.

Trebuie să recunosc că am curaj să mă așez doar pentru foarte puțin timp pe bănci în lunile reci. Dar nu alerg să-mi scot rapid copiii din locurile de joacă cu nisip. I-am învățat de la vârsta preșcolară cum să-și mențină igiena personală și nu-i bat la cap cu griji și frici despre pericolul răcitului.

Articole recomandate

Bine ați venit în clubul posesoarelor de vagin neinformate

Vaginul meu a fost cu mine din ziua în care m-am născut, totuși nu îl cunosc atât de bine pe cât ar trebui. Oricât de stupid ar putea suna acest lucru trebuie să admitem: adânc în interiorul vostru şi voi simțiţi la fel. Dacă v-ați întrebat vreodată dacă "punctul G" este acelaşi cu clitorisul sau dacă v-ați simțit nedumerite uitându-vă la vagin cu ajutorul unei oglinzi (dacă ați făcut vreodată asta), atunci bine aţi venit in “Clubul posesoarelor de vagin neinformate”. Miliarde de femei din întreaga lume nu pot spune cu adevărat dacă mirosul secreţiei vaginale este normal sau nu. Sună amuzant, însă este ceva serios.


Fără remedii ad-hoc în problemele vaginale!

M-am trezit în acea dimineață cu un sentiment bun până când m-am dus la toaletă și mi-am dat seama că secreţia mea era gălbuie și urât mirositoare. Minunat, am o infecție vaginală! Am scris prietenelor mele și, în câteva minute, sfaturile mi-au umplut căsuţa de inbox. De la introducerea unui usturoi legat de o bucată de ață dentară în vagin până la o cremă făcută în casă dintr-un amestec de iaurt natural și oțet cu care să mă clătesc în interiorul vaginului, se pare că toată lumea avea o rețetă miraculoasă de recomandat. Abia în momentul în care aveam usturoiul într-o mână și ața dentară în cealaltă, mi-am dat seama cât de proastă este ideea. Le-am aruncat în coșul de gunoi și mi-am promis că nu voi încerca niciodată să-mi îndes mâncare în interiorul vaginului.


Infecția urinară la femeie

Infecția urinară deţine locul al doilea ca frecvenţă în topul infecţiilor din organism. Femeile sunt în special predispuse la infectii urinare, din cauza lungimii scurte a uretrei. Una din cinci femei dezvoltă o infecție urinară în cursul vieţii. Majoritatea infectiilor urinare survin la femei sănătoase, active sexual, sunt limitate la tractul urinar inferior (uretra și vezica urinară), nu recidivează şi răspund bine la tratamentul antibiotic. Simptomele principale sunt legate de micţiune (urinat): micţiunile sunt frecvente, dureroase (disurie), imperioase şi, în cazuri severe, urina este amestecată cu sânge (hematurie).


Gama Idelyn

Beliema de la Idelyn

Candidoză sau infecție bacteriană? Soluția complexă în tratamentul și prevenția infecțiilor vaginale.

VEZI PRODUSELE

Urinal de la Idelyn

Prima gamă complexă din România
în categoria produselor urologice.

VEZI PRODUSELE