Nu știe bunica mai bine?

Superstiții despre frig transmise din generație în generație

”Nu sta prea mult pe o bancă rece pentru că te vei duce la baie din 5 în 5 minute mâine, sau, Doamne ferește, rămâi stearpă!” Îi aud și astăzi bunicii replicile precaute pe care mi le-a repetat de când eram mică. Și mama încerca să mă protejeze înainte de fiecare tabără spunându-mi: ”Nu înota în apă rece și după fiecare baie scoate-ți întotdeauna costumul de baie, ca să nu răcești.” Chiar și astăzi îmi mai spune: ”NU mai merge desculță pe gresie”. În ciuda intențiilor lor bune, sfaturile lor precaute nu sunt complet corecte sau adevărate.

Îmi amintesc foarte bine că bunica îmi dădea cadou de ziua mea, în octombrie, șosete groase, ciorapi lungi, colanți sau o pereche de papuci călduroși. De fapt, ea încerca să mă protejeze de o posibilă infecție urinară. ”Îmbracă-te cum trebuie și, mai ales, poartă ciorapi groși ca să nu răcești”, adăuga. Mulți ar zâmbi la auzul replicilor ăstora astăzi. Astăzi trebuie să admit că au dreptate. În timpurile în care au trăit ei, fără beneficiile Internetului, bunica mea nu avea de unde să știe că infecțiile de tract sau de vezică urinară sunt doar parțial cauzate de frig. Mai mult, bacteriile sunt principala cauză pentru care apar astfel de neplăceri.

Percepții greșite pe care le transmitem din generație în generație:

  1. Nu te așeza pe ceva rece!
  2. Nu înota în apă rece!
  3. Poartă șosete groase!
  4. Nu merge desculță pe gresie!
  5. Nu sta cu mijlocul dezgolit!

Poate că deja ați auzit sfaturile de mai sus. Astăzi, în secolul 21, noi femeile știm că principala cauză sunt bacteriile. Și știm și că noi, femeile, avem un risc mai mare decât bărbații de a face infecții urinare. Din simplul motiv că suntem alcătuiți diferit.

Este indiscutabil că strămoșii noștri aveau niște simțuri mai ascuțite și o înțelepciune deosebită în a-și alege plantele potrivite din imensa varietate oferită de natură. Ei știau că trebuie băută multă apă pentru ca vezica urinară și uretra să se curețe. Mama mea, împărtășind informații primite de la mama ei, m-a sfătuit și să fac băi cu mușețel. Toamna și iarna, plantele-minune ca urzicile, coada șoricelului și splinuța se găseau mereu la noi în cămară sau în bucătărie. Iar eu am tendința de a bea ceai de plante cât mai des și-mi ajut sistemul imunitar cu mai multe vitamine, cum ar fi vitaminele C și D.

Trebuie să recunosc că am curaj să mă așez doar pentru foarte puțin timp pe bănci în lunile reci. Dar nu alerg să-mi scot rapid copiii din locurile de joacă cu nisip. I-am învățat de la vârsta preșcolară cum să-și mențină igiena personală și nu-i bat la cap cu griji și frici despre pericolul răcitului.

Articole recomandate

Nu trebuie doar să tratezi infecțiile vaginale, ci să o faci ca la carte!

Știai că nu doar candidoza, dar în mai bine de 50% din cazuri bacteriile sunt cele care cauzează infecțiile vaginale? Ești sigură că știi care dintre ele e vinovată de simptomele tale? Trebuie să fim sincere: fără o examinare ginecologică, n-ai cum să știi dacă infecția vaginală este cauzată de candidoză sau bacterii. Medicul László Pétervári, ginecolog, îți explică de ce e foarte important un diagnostic potrivit și cum poți scăpa de simptome.


De ce mimează femeile orgasmul?

O să încep cu scena, probabil deja cunoscută, din filmul Când Harry o întâlnește pe Sally. Nu mă pot abține, este absolut irezistibilă. Majoritatea femeilor au mimat orgasmul la un moment dat al existenței lor, spune Sally. Da, dar niciodată cu mine, spune Harry, sigur de el. După care urmează „demonstrația” magnifică a lui Sally. Nu știu dacă scenaristul s-a documentat, dar cert este că afirmația lui Sally este adevărată. Țineți-vă bine, stimați domni – studiile spun că 67% dintre femei fac asta. Și dacă aveți tendința să protestați, asta e doar pentru că Harry avea și el dreptate – deși majoritatea cred că mimatul orgasmului e o realitate, doar 20% dintre bărbați cred că asta s-a petrecut cu partenerele lor. Și (evident doar cei care admit asta) mai recunosc și că dovada că partenerele lor ar face acest lucru, i-ar stresa maxim. Ceea ce confirmă științific zicala conform căreia femeile mimează orgasmul pentru că ele cred că bărbaților le pasă. În altă ordine de idei, doamnelor, surpriză – 28% dintre bărbați se ocupă și ei, ocazional, cu mimatul.


Gama Idelyn

Beliema de la Idelyn

Candidoză sau infecție bacteriană? Soluția complexă în tratamentul și prevenția infecțiilor vaginale.

VEZI PRODUSELE

Urinal de la Idelyn

Prima gamă complexă din România
în categoria produselor urologice.

VEZI PRODUSELE